Utveckling

ACT


Har du många negativa tankar och känslor? Psykologutbildningen på universiteten här i Sverige tipsar om ACT (Acceptance and commitment therapy). Den tekniken kan användas när det blir för mycket tankar och känslor som känns väldigt jobbiga.


På Youtube kan man söka på ACT mindfulness, ACT meditation, ACT Passangers on a Bus, ACT The Unwelcome party Guest.

Ring inte mig - jag ringer dig

Nu när jag är över 30 så har jag satt en regel till min mamma.
Ring inte mig. Jag ringer dig.

Och så väntar jag tills jag känner för att ringa henne. Det kan gå mer än en månad. Eller en vecka. Syftet är att ta bort "måste" "ska" "bör". Det ska vara roligt att ringa mamma. Det är då vår relation är värd något. När vi båda vill prata.

För annars blir det så där att hon fastnar i sitt eget huvud. Pratar om sitt. Tar en öl för att hon märker att jag bara suckar och vill avsluta samtalet.


Tidigare under min uppväxt så ringde hon varje dag. Jag bodde hos fosterföräldrar, hon ringde när jag kom hem från skolan innan fosterföräldrarna var hemma. När man är åtta år så kan man inte sätta gränser på det sättet som jag hade behövt att någon gjort. Jag kom ihåg en gång när jag pratade med min bästis och det var en röst som avbröt oss i samtalet och sa att min mamma försökte nå mig. Den rösten kom tillbaka flera gånger och när jag hade lagt på luren så ringde min mamma. Fly förbannad. Den tjänsten hade kostat henne mycket pengar och varför hade jag inte lagt på, på en gång?!


Allting handlade alltid om henne och hennes behov. Monologer som dränerar all livslust från mig. Nu har jag satt ned foten. Jag ringer henne, hon ringer inte mig.

Kom ihåg:


Du är värd att ta emot kärlek. Det är inte så att hur du än anstränger dig så räcker du inte till. Och det är inte fel på dig.


Vit Oleander

Janet Fitch

Denna bok läste jag i tonåren och den var länge min favoritbok. 

Astrids värld cirklade runt Ingrid, hon förlät henne allt. Hennes mamma ville se världen men stannade och var olycklig p.g.a. henne och hon kände sig som en börda. Ingrid behandlade hennes dotter som en väninna som hon berättade allt för och förväntade sig att hon kan ta hand om sig själv. Gav råd så som "låt aldrig en man spendera hela natten med dig".


Hennes mamma hamnade efter ett tag i fängelse och Astrid hos fosterföräldrar. Hon flyttade runt hos olika fosterföräldrar, de flesta tog hand om henne p.g.a. pengarna, en annan p.g.a. att fostermamman skulle må bättre.


När Ingrid hamnade i fängelse så började hon skriva brev och fråga Astrid hur hon mår. Det hade hon aldrig gjort förut. Hennes mamma skrev också mycket om världen och vad deras världsbild var, då hon förstod att Astrid skulle träffa på nya sätt att tänka och tycka och att detta kunde bilda en klyfta mellan dem.


Astrid förstod efter ett tag att hennes mamma var väldigt självisk och dominerande. Hon blev ofta åtsagd vad hon skulle göra och hur hon skulle tänka. Hon utvecklade ett hårt skal för att hålla modern på distans.

 

Som sagt, den bästa bok jag läste som ung. Nu när jag läser igenom min sammanfattning som jag skrev av boken, så hade jag två klagomål. Dels att karaktärerna var lite för endemisionenta, antingen goda eller onda. Och så klagade jag på att författaren överförklarade Astrids känslor, jag skrev att "hur kan en sån ung människa sätta ord på sina känslor på ett sånt sätt som hon gör i boken?" Inte realistiskt, tänkte jag då. Men väldigt bra för mig, tror jag nu som vuxen, att mycket fick ord i mig som jag då saknade.


Boken är omgjord till film där Michelle Phiffer spelar mamman. Men jag tycker att filmen är inte alls lika bra som boken, de har tagit bort för mycket och gjort den svår att följa.


Författaren Janet Fitch är från Los Angeles och gjorde efterforskningar till boken medans hon skrev den. Hon har pratat med många fosterbarn och det märks, igenkänningsfaktorn är hög genom hela boken för min del. Läs den vetja!

Lev som du vill & inte som du lärt dig

Jeffrey E Young & Janet S Klosko

En självhjälparbok som ger förståelse och som samtidigt hjälper en att jobba vidare på sina livsteman. 

Man gör ett test i början av boken och så hoppar man direkt dit det behövs som mest. Observera att det är ett jobb, man får avsätta en del tid för att fundera och skriva. I metodiken ingår följande: 


1) Identifiera dina livsteman

2) Förstå ursprunget och barndomen - känn smärtan i det sårade barnet

3) Samla bevis mot livstemat & bemöt det & ifrågasätt det på rationell nivå

4) Skriv brev till den förälder, syskon, jämnårig som bidragit till att skapa livstemat

5) Studera noga hur ditt livstema visar sig i vardagen

6) Bryt mönstret

7) Var uthållig

8) Förlåt de som skapat livsmönstret hos dig 


Det blir konstruktivt och jag kände att jag kom vidare efter att ha gått igenom stegen på de livsteman jag behövde titta på. Det är en bok som jag kommer att komma tillbaka till många gånger under livet. Ta några livsteman i taget. Göra det grundligt. 


Metodiken är KBT och anknytningsteori. Lättläst och jättebra! 

Personal Power II

Tony Robbins

Jag kan inte göra en flik på en hemsida som heter "Utveckling" utan att nämna Tony Robbins! 


Han är en guru inom personlig utveckling. Hans 30 dagars program är suveränt! Han går på djupet i olika frågor och får en att uppmärksamma saker hos sig själv och omgivningen. Och förändra till det bättre.